Εύκολες συνταγές

Συνταγή για κέικ με βότανα

Συνταγή για κέικ με βότανα

Σχετικά με τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για κέικ με βότανα είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός αλμυρών βοτάνων και τρυφερό κέικ. Είναι μια μοναδική ανατροπή σε παραδοσιακά γλυκά κέικ, εστιατόρια για όσους αγαπούν να πειραματίζονται με γεύσεις. Τα αρωματικά βότανα προσθέτουν μια έκρηξη φρεσκάδας στο υγρό κέικ, καθιστώντας το μια πραγματικά αναζωογονητική απόλαυση. Είτε διοργανώνετε ένα brunch είτε ένα πάρτι για τσάι, αυτό το κέικ με βότανα σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα τους αφήσει να θέλουν περισσότερο.

Συστατικά

<πίνακας>

Υλικά για κέικ
Υλικά γλάσου

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα μέντας, ψιλοκομμένα

1/4 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού, ψιλοκομμένα

1/4 φλιτζάνι φυτικό λάδι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα

2 μεγάλα αυγά
1/4 φλιτζάνι γάλα

1 φλιτζάνι βουτυρόγαλα
Προαιρετικά: επιπλέον βότανα για γαρνίρισμα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να προετοιμάσετε αυτήν τη συνταγή για κέικ με βότανα, θα βρείτε τα απαραίτητα εργαλεία και συστατικά:
– Στρογγυλή φόρμα για κέικ 9 ιντσών
– Μπολ ανάμειξης
– Χτύπημα ή ηλεκτρικό μίξερ
– Σπάτουλα
– Μεζούρες και κουτάλια
– Σχάρα ψύξης
– Μαχαίρι για τεμαχισμό κέικ
– Πιάτο σερβιρίσματος ή βάση για κέικ

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συγκεντρώσει όλα τα υλικά εκ των προτέρων για να κάνετε μια ομαλή διαδικασία μαγειρέματος.

Προετοιμασία

Προετοιμασία κέικ:

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C) και λαδώστε τη στρογγυλή φόρμα 9 ιντσών για κέικ.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι μέχρι να ενωθούν καλά.
3. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κρέμα μαζί με το μαλακωμένο βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνουν ελαφριά και αφράτα.
4. Προσθέστε το φυτικό λάδι και τα αυγά στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
5. Προσθέστε σταδιακά το μείγμα των ξηρών υλικών στα υγρά υλικά, εναλλάξ με το βουτυρόγαλα. Ξεκινήστε και τελειώστε με τα ξηρά υλικά.
6. Διπλώστε απαλά τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα σε όλο το κουρκούτι.
7. Ρίξτε τη ζύμη στην έτοιμη φόρμα του κέικ και απλώστε την ομοιόμορφα.
8. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να βγείτε καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
9. Μόλις ψηθεί, βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά.
10. Μεταφέρετε το κέικ σε μια σχάρα ψυχής και αφήστε το να κρυώσει τελείως πριν το ξεπαγώσετε.

Προετοιμασία παγώματος:

11. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη, το χυμό λεμονιού και τον ψιλοκομμένο φρέσκο ​​δυόσμο, τον βασιλικό, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
12. Ανακατέψτε καλά μέχρι να επιτύχετε μια λεία υφή σε γλάσο.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτήν τη συνταγή κέικ με βότανα είναι περίπου 20 λεπτά, εξαιρουμένων των χρόνων ψησίματος και ψύξης. Είναι μια σχετικά γρήγορη και απλή συνταγή που μπορεί να ετοιμαστεί σε ελάχιστο χρόνο.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για αντικαταστάσεις φιλικές προς τους vegan σε αυτήν τη συνταγή για κέικ με βότανα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα συστατικά συστατικά:
– Χρησιμοποιήστε βούτυρο φυτικής προέλευσης ή μαργαρίνη αντί για ανάλατο βούτυρο.
– Αντικαταστήστε τα αυγά με αλεύρι λιναρόσπορου αναμεμειγμένο με νερό (1 κουταλιά της σούπας αλεύρι λιναρόσπορου + 3 κουταλιές της σούπας νερό για κάθε αυγό).
– Αντικαταστήστε το βουτυρόγαλα με ένα μείγμα μη γαλακτοκομικού γάλακτος (όπως γάλα αμυγδάλου ή σόγιας) και χυμού λεμονιού (1 φλιτζάνι μη γαλακτοκομικό γάλα + 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού).

Αυτές οι προσαρμογές θα διασφαλίσουν ότι η συνταγή θα παραμείνει κατάλληλη για vegans, διατηρώντας παράλληλα τις υπέροχες γεύσεις της.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά είναι σε θερμοκρασία πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία προετοιμασίας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε τη σωστή ανάμειξη και μια σταθερή υφή.

  • Όταν μετράτε το αλεύρι, ρίξτε το με κουτάλι στο μεζούρα και ισοπεδώστε το με ένα μαχαίρι για ακριβείς μετρήσεις.

  • Δεν είστε απαλοί όταν διπλώνετε τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά για να αποφύγετε την υπερβολική ανάμειξη, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια πυκνή υφή κέικ.

  • Λαδώνετε καλά τη φόρμα του κέικ για να μην κολλήσει το κέικ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο ή μαγειρικό σπρέι για αυτό το σκοπό.

  • Για να ελέγξετε εάν το κέικ έχει ψηθεί πλήρως, το έλεγχο μιας οδοντογλυφίδας στο κέντρο. Αν βγει καθαρό ή με λίγα ψίχουλα, το κέικ είναι έτοιμο.

  • Αφήστε το κέικ να κρυώσει τελείως πριν το παγώσετε για να μην λιώσετε το γλάσο ή να γλιστρήσετε από το κέικ.

  • Όταν ετοιμάζετε το γλάσο, προσθέτετε σταδιακά το χυμό λεμονιού στη ζάχαρη άχνη ενώ ανακατεύετε. Προσαρμόστε την ποσότητα του χυμού λεμονιού με βάση την επιθυμητή σύσταση. Το γλάσο πρέπει να είναι παχύ αλλά να χύνεται.

  • Γίνετε δημιουργικοί με τη διακόσμηση! Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να γαρνίρετε το κέικ με επιπλέον φρέσκα βότανα από πάνω ή να πασπαλίζετε λίγη ζάχαρη άχνη για μια κομψή πινελιά.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθούν οι διατροφικές πληροφορίες για μία μερίδα κέικ με βότανα (περίπου το 1/12 του κέικ):

  • Θερμίδες: 250
  • Συνολικά λιπαρά: 11 g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 4 g
  • Χοληστερόλη: 45 mg
  • Νάτριο: 240 mg
  • Συνολικοί υδατάνθρακες: 35 g
  • Διαιτητικές ίνες: 1g
  • Σάκχαρα: 20 g
  • Πρωτεΐνη: 3 g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά που αναφέρονται και το μέγεθος της μερίδας.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν σερβίρετε το κέικ με βότανα, μπορείτε να βελτιώσετε την παρουσίαση τοποθετώντας το σε μια διακοσμητική βάση για κέικ ή σε πιάτο σερβιρίσματος. Ξεσκονίζοντας λίγη ζάχαρη άχνη ή ρίξτε ένα γλάσο από πάνω μπορείτε να προσθέσετε μια κομψή πινελιά.

Για επιπλέον απόλαυση, μπορείτε να σερβίρετε το κέικ με μια κούκλα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια. Οι κρεμώδες συνοδευτικό εξισορροπεί τις φυτικές γεύσεις και προσθέτει μια απολαυστική αντίθεση στη γεύση και την υφή.

Επιπλέον, μπορείτε να συνδυάσετε το κέικ βοτάνων με φρέσκα μούρα, όπως φράουλες, σμέουρα ή βατόμουρα. Τα έντονα χρώματα και η ζουμερή γλυκύτητα συμπληρώνουν τις νότες βοτάνων και παρέχουν ένα αναζωογονητικό στοιχείο στη συνολική εμπειρία.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να κάνετε τη φρεσκάδα και τη γεύση του κέικ με βότανα, αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο ή καλύψτε το σφιχτά με πλαστική μεμβράνη. Μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου έως και 2 ημέρες. Εάν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, βάλτε το στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες.

Έχετε περισσέψει που θέλετε να μεταφέρετε αργότερα, μπορείτε επίσης να παγώσετε μεμονωμένες φέτες από το κέικ. Τυλίξτε τα σφιχτά σε μεμβράνη και τα πλαστικά σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη. Το κατεψυγμένο κέικ μπορεί να αποθηκευτεί έως και 3 μήνες. Ξεπαγώστε τις φέτες στο ψυγείο για μια νύχτα πριν τις καταναλώσετε.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Το κέικ με βότανα ενσωματώνει στη συνταγή του διάφορα φρέσκα βότανα, καθένα από τα οποία έχει μοναδικά χαρακτηριστικά για την υγεία:

  • Μέντα: Γνωστή για τις πεπτικές της υπηρεσίες, η στιγμή μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει το στομάχι και να ανακουφίσει τη δυσπεψία. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά και μπορεί να προσφέρει αντιβακτηριακά αποτελέσματα.

  • Βασιλικός: Αυτό το βότανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Κ και C, καθώς και σε απαραίτητα μετάλλα όπως σίδηρο και ασβέστιο. Ο βασιλικός είναι γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και τα πιθανά που τονώνουν το ανοσοποιητικό.

  • Θυμάρι: Με το ξεχωριστό άρωμα και τη γεύση του, το θυμάρι περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να έχουν αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές δαπάνες. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α.

  • Δεντρολίβανο: Το δεντρολίβανο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τα πιθανά του στο πεπτικό.

Αυτά τα βότανα όχι μόνο προσθέτουν γεύση στο κέικ με βότανα, αλλά παρέχουν επίσης πρόσθετη θρεπτική αξία και πιθανά αποτελέσματα για την υγεία.

Παρόμοιες συνταγές

Εάν σας αρέσει αυτή η συνταγή για κέικ με βότανα, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  • Κέικ με λίβρα με βότανα λεμονιού: Μια γευστική ανανέωση σε ένα κλασικό κέικ λίρας, εμποτισμένο με ξύσμα λεμονιού και ένα μείγμα από φρέσκα βότανα.

  • Ψωμί από αλμυρά βότανα: Ένα υπέροχο καρβέλι ψωμί που ξεχειλίζει από τις γεύσεις αρωματικών βοτάνων όπως δεντρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη.

  • Herb Frittata: Ένα αλμυρό πιάτο φούρνου με μείγμα αυγών, τυριών και μια ποικιλία από φρέσκα βότανα. Ιδανικό για μια συγκέντρωση brunch.

Αυτές οι συνταγές προσφέρουν μια σειρά επιλογών για να ενσωματώσετε βότανα στις γαστρονομικές σας δημιουργίες και να εξερευνήσετε μοναδικούς συνδυασμούς γεύσεων.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Η έμπνευση πίσω από αυτή τη συνταγή για κέικ με βότανα προέρχεται από τη μαγειρική τεχνογνωσία διάσημων μαγείων και σεφ που έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά πιάτα με βότανα. Μερικές αξιόλογες προσωπικότητες στη βιομηχανία τροφίμων που με εμπνέουν είναι:

  • Yotam Ott

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button